na jutro
karola: jaki jest wzór funkcji liniowej w której f przyjmuje funkcje dodatnie w przedziale (2,+∞)
18 cze 19:27
ak1: f przyjmuje funkcje dodatnie w przedziale (2,+∞)
napisz to jaśniej bo nie bardzo łapię o co ci chodzi
18 cze 20:01
Basia:
to znaczy, że f(x)=ax+b >0 dla x∊(2;+∞)
stąd wynika, że dla x∊(−∞,2) f(x)=ax+b<0 i x0=2 jest jej miejscem zerowym
takich funkcji jest nieskończenie wiele
każda o takim wzorze spełnia warunki zadania
f(x) = a(x−2) dla dowolnego a≠0
f(x) = ax−2a dla dowolnego a≠0
19 cze 11:49
Basia:
oczywiście nie "funkcje dodatnie" tylko "wartości dodatnie"
19 cze 11:50