rozwiążcie to zadanie
karola: wielomian W(x) = x3−7x2−4x+28. rożłuż na czynniki
18 cze 19:24
karola: jeśli rożwiążecie doładuje wam konto za 25 zł
18 cze 19:30
ak1: Zastosuj własność że pierwiastek całkowity wielomianu jest podzielnikiem wyrazu wolnego.
Takim podzielnikiem będzie np. liczba −2
podziel więc ten wielomian przez wyrażenie (x+2)
otrzymasz iloczyn potem licz pierwiastki z "delty"
18 cze 19:32
ak1: Pracujesz nad tym czy czekasz na gotowca
18 cze 19:39
konrad509: W(x)=x3−7x2−4x+28
W(x)=x2(x−7)−4(x−7)
W(x)=(x−7)(x2−4)
W(x)=(x−7)(x−2)(x+2)
18 cze 19:40