Mały problem z zadaniem
Michaś: Jeśli A={(x,y) : x ∊ R i y ∊ R i x=2} podaj taki zbiór B punktów na płaszczyźnie, aby prawdziwe
były następujące równości:
1)A∪B=A
2)A∩B=B
3)A\B=∅
4)B\A=∅
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania.
18 cze 18:48
malibu:
A= B
18 cze 19:14
Michaś: ale to chyba nie o to chodzi w tym zadaniu
19 cze 09:27
mila: Jezeli dobrze myśle to A jest linią równoległą do osi 0y i przechodzi przez x=2
A+B=A w sumie są wszystkie elementy ze zbioru A+ elementy ze zbioru B.które nie należą do
A.Skoro wynikiem jest zbiór A tzn ,że B jest zbiorem pustym albo B=A
A*B= cześć wspólna jezeli B jest zbiorem pustym to cześ wspólna to tez zbiór pusty
jeżeli B=A to czesć wspólna=B =A
A−B= zbiór pusty wynikiem odejmowania są te elementy ze zbioru A ,których nie ma w zbiorze
B
skoro jest zbiór pusty tzn ,ze wszystkie elementy należace do A nalezą do B
B−A= pusty podobnie jak wyżej wynikiem są te elementy B,których nie ma w A wynik zero
czyli wszystkie elementy należące do B należą do A
wniosek z wszystkich A=B
19 cze 11:12