Funkcja kwadratowa
POMOCY: Dane są dwa odcinki długości 6 cm, 9 cm i 15 cm. Dwa z nich przedłużono o tyle samo
centymetrów, tak że z tych trzech odcinków można teraz zbudować trójkąt prostokątny o
przeciwprostokątnej długości 15. Oblicz, o ile centymetrów przedłużono te boki.
18 cze 18:35
malibu:
x−− długość przedłużenia ,
x >0
musi zachodzić tw. Pitagorasa
( x+6)
2+ ( x+9)
2= 15
2
rozwiąż to równanie i podaj x >0
odp: x= 3 cm
sprawdzenie: 9
2+12
2 = 15
2
81+144= 225
225= 225 ..... ok
18 cze 19:05