matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
łi:
lim x→0
ln(1+3x
2
)
6x
2
Licznik: ln(1+3x
2
) Mianownik: 6x
2
Z góry dzięki
18 cze 13:45
malibu:
0
z reguły de L
"
Hospitala ....(
)
0
L
'
1
x→0 lim
=
M
'
2
bo:
1
6x
L
'
=
*3*2x=
1+3x
2
1+3x
2
M
'
= 6*2x= 12x dokończ .........
18 cze 18:10
łi:
o maaatko, to jeszcze jakiejś reguły muszę się nauczyć
Nie ma jakiegoś prostszego sposobu?
18 cze 20:34