równania
Kinia:): POMOCY!
Rozwiąż równania:
a) (x2+3x+2)(x2+1)(x2−2x−3)=0
b) 3x5−2x4+3x−2=0
c) 6x3−13x2=2−9x
d) x3−4x2+x+6=0
18 cze 12:42
Kinia:): pomoże mi ktoś

? chociaż te 2 pierwsze!

co c,d zrobiłam
18 cze 13:29
mila: masz mnożenie to kiedy wynik jest zero?
jeżeli x2+3x+2=0 lub x2−2x−3=0 x2+1>0 dla każdego x
Δ=b2−4ac x1=(−b+√Δ)/2a x2=(−b−√Δ)2a
odpowiedzia są x które wyliczysz
18 cze 14:17
mila: Trzeba najpierw rozłożyć wielomiany masz 3 i 2 trzeba pomyśleć
x4(3x−2)+1(3x−2)=0
(3x−2)(x4+1)=0 x4+1>0 dla kazdego x
3x−2=0
3x=2
x=1.5 wiesz już jak sie to robi ?
18 cze 14:23
18 cze 15:05
Kinia :): ja juz zrobiłam c,d ale a,b nie potrafię
18 cze 15:12
Godzio:
To c i d potrafisz, a "a" i "b" nie potrafisz

?
Poza tym
mila Ci wszystko rozpisała co trzeba zrobić
18 cze 15:16
Kinia :): no postaram się zrobić z pomocą koleżanki
18 cze 15:19