Matematyka, ciąg arytmetyczny
Mati: 1. Sprawdź, czy ciąg an=3n−12 jest ciągiem arytmetycznym.
2. Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego, gdy:
a1=3
r=−3
3. Określ typ monotoniczności ciągu an=3n−1
Potrzebuje tego jak najszybciej! Proszę o rozpisanie lub w części wyjaśnienie co skąd się
wzięło
Wielkie dzięki.
17 cze 22:50
Godzio: 1. geometrycznego ?
r = −3 − to sugeruje że to jest arytmetyczny
17 cze 22:53
Godzio: 1.
sprawdź czy
a
n+1 − a
n
jest stałe
17 cze 22:54
robinka: 1.
| | 3(n+1)−1 | | 3n+3−1 | | 3n+2 | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3n+2 | | 3n−1 | |
an+1 −an= |
| − |
| >sprowadź do wspólnego mianownika n∊N jezlei wyjdzie liczba |
| | 2 | | 2 | |
wymierna jest to ciąg arytmetyczny
17 cze 22:54
robinka: b) chyba arytmetyczny
17 cze 22:54
Godzio: heh
"sprowadź do wspólnego mianownika" ?
17 cze 22:56
robinka:
Określ typ monotoniczności ciągu an=3n−1
a
n+1−a
n>0 rosnący
a
n+1−a
n<0 malejący
a
n+1=an stały
a
n+1=3n+3−1=3n+2 dalej policz sam
17 cze 22:57
robinka: ?
17 cze 22:58
robinka: jest już wspólny mianownik 2, ale chciałam się upewnić czy rozumie
17 cze 22:58
Godzio:
17 cze 23:00
Mati: a to nie będzie tak, że trzeba tylko podstawić do wzoru ogolnego w pierwszym zadaniu?
1. an=3+(n−1)−3
18 cze 08:19