Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Anna: Wielomian W(x) = 2x4 − x3 − 3x2 rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia.
17 cze 21:04
Jack:
x2 przed nawias, a potem np. metoda delty.
17 cze 21:04
Anna: 2x
4 − x
3 − 3x
2
x
2(2x
2 −x − 3)
Δ = 1
2 − 4 x 6
Δ = 1 − 24
Δ =
√23
Czy dobrze? Proszę o dalszą pomoc.
17 cze 21:31
kalafiorowa:
jeszcze raz wzor na deltę i nie zapominaj o minusie przy liczbie
17 cze 21:35
malibu:
Δ= (−1)2−4*2*(−3)= 1 +24 = 25
17 cze 21:35
Godzio:
Δ = 12 − 4 *2 * (−3) = 1 +24 = 25
popraw
17 cze 21:35
17 cze 21:52
Anna: Dziękuję za pomoc.
17 cze 21:53
Jack:
jak wstawisz "1" za "x" to wielomian Ci się nie wyzeruje... sprawdź sobie jak to wygląda dla
−1,5.
17 cze 22:00
Anna: Gdy podstawiłam "−1.5" za "x" otrzymałam 27.
17 cze 22:08
Jack:
no właśnie a więc ≠0, czyli coś pokręciłaś. To co wyliczyłaś to pierwiastki miały być, czyli
coś co po podstawieniu daje 0... Pójdź za radą kalafiorowej i posprawdzaj znaki jak
liczysz deltę...
17 cze 22:13
malibu:
2x
2−x−3= 2( x−
32)( x+1) = ( 2x−3)(x+1)
W(x) = x
2( 2x−3)(x+1)
17 cze 22:38
Jaaa: X3+2x2−9x−18
28 lis 16:05
ABC: x3+2x2−9x−18=x2(x+2)−9(x+2)=(x+2)(x2−9)=(x+2)(x−3)(x+3)
28 lis 16:07
6latek: x2(x+2)−9(x+2)= (x+2)(x2−9)= (x+2)(x−3)(x+3) koniec
28 lis 16:07
ABC:
witaj
28 lis 16:09
6latek: Dobry wieczor
ABC
28 lis 16:10