Trygonometria
Sayid: Witam
Nie umiem rozwiązać tego zadania:
Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę α. Wiadomo że ctgα=jedna trzecia. Narysuj
dwa przykładowe nieprzystające trójkąty, spełniające warunki zadania. Wskaż w nich kąt o
mierzeα
17 cze 20:21
Amaz:
wystarczy, aby w jednym trójkącie przyprostokątne miały miary 1 i 3, a w drugim trójkącie 2 i
6, wtedy te trójkąty nie będą przystające, ale ctgα=1/3
17 cze 20:24
Sayid: dzięki
17 cze 20:54
Sayid: Nie umiem tego: Dane jest wyrażenie ctgα(cosα+tgα razy sinα), w którym α oznacza miare
dowolnego kąta ostrego:
a) zapisz wyrażenie w najprostszej postaci
b) wykaz że dla sinαα=pierwiastek z 6+ pierwiastek z 2 przez 4 wartość liczbowa danego
wyrażenia jest równa pierwiastek 6− pierwiastek 2
17 cze 21:07
Amaz:
| | cos2x | | cos2x | |
ctgα(cosα+tgαsinα)= |
| +ctgxtgxsinx= |
| +sinx= |
| | sinx | | sinx | |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
= |
| = |
| , |
| | sinx | | sinx | |
podstaw za sinusa tą liczbę co napisałeś i będziesz miał wynik
17 cze 21:19
Amaz:
Jakbyś nie wiedział: ctgxtgxsinx=sinx, bo ctgxtgx=1
17 cze 21:20
Sayid: Wielkie dzieki
17 cze 21:24
Sayid: a=2cosα−1 przez cosα
b=cosα−sinα razy tgα
a) wyznacz liczby a i b przyjmując że α=30 stopni
b) Porównaj liczby a i b dla wszystkich wartości kątów ostrych . odpowiedź uzasadnij.
w a) jest prosto bo wystarczy tylko podstawić α i dalej już jest rposto.
Trudniejsze jest b). Porównać to chyba znaczy zrobić a=b Podstawiamy dane dla a i b i co dalej?
Bo wiadomych i nie wiadomych nie ma...
17 cze 21:32
Amaz:
w b) niewiadomą jest "α"
17 cze 21:37
Sayid: czyli praktycznie przy każdej liczbie jest znak α. więc ściągamy wszytko na jedną stronę po
drugiej stronie nic nie zostaje. Co dalej można zrobić?
17 cze 21:41
Amaz:
napisałeś: a=2cosα−1 przez cosα i nie wiem, czy cosinus dzieli tylko "1", czy całe wyrażenie,
to samo w b=cosα−sinα razy tgα ...
17 cze 21:46
Sayid: sory za bład.
a=2cosα−1(tylko jedynka w ułamku zwykłym)cosα
b=cosα−sinα razy tgα(po prostu sinα razy tgα. Nic głębszego)
17 cze 21:53
Sayid: chiwla poprawie błąd. źle napisałem
17 cze 21:53
Sayid: a=2cosα−1(tylko jedynka w ułamku zwykłym w liczniku) przez cosα(w ułamku zwykłym w mianowniku)
b=cosα−sinα razy tgα(po prostu sinα razy tgα. Nic głębszego)
17 cze 21:57
Amaz:
| | 1 | | sin2x | |
2cosx− |
| =cosx− |
| |
| | cosx | | cosx | |
cosx=cosx
| | π | |
L=P dla każdego x∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
17 cze 22:01
Sayid: dziękuje to już koniec pytań
17 cze 22:07