Dobierz tak współczynniki, aby wielomian...
jatoja: Dobierz tak współczynniki, aby wielomian u(x)=−x3 − a oraz w(x)= (−x2+bx+1)(x−a) były równe.
proszę o pomoc, zadanie potrzebuje mieć na dzisiaj rozwiązane ..
17 cze 19:12
jatoja: "proszę o pomoc" napisałem... nie mogę pojąć za bardzo tego zadania.. byłbym wdzięczny
jakby ktoś pomógł
17 cze 19:24
Kejt: co w nim niepojętego?
17 cze 19:35
jatoja: tzn. sama treść jest zrozumiała, chodzi o to że dochodzę do momentu po wymnożeniu
(−x2+bx+1)(x−a) i nie wiem co z tym dalej zrobić..
17 cze 19:38
Kejt: trzeba dobrać tak a i b żeby ax2+bx2−abx+x=0
17 cze 19:40
Kejt: ech.. poddaje się.. dalej nie mam pomysłu..
17 cze 19:43
jatoja: ja zrobiłem tak..
−x3−a = −x3+ax2+bx2+abx+x−a
i chyba ax2 i bx2 powinno być 0 albo coś takiego
i potem nie wiem co z tym mam zrobić, jak dokończyć
17 cze 19:47
Kejt: chyba coś zepsułeś. bo "−a" Ci się skraca..
17 cze 19:49