matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ZW i D
Godzio:
Proszę o sprawdzenie f(x) =
√
2 +
√
x
− x
− mam policzyć dziedzinę i zbiór wartość −−− D: <0,4> ZW: Wyznaczam pochodną:
1
1
f' =
* (
− 1)
2
√
2+
√
x
− x
2
√
x
Ekstremum:
1
1
* (
− 1) = 0
2
√
2+
√
x
− x
2
√
x
1
1 − 2
√
x
*
= 0
2
√
2+
√
x
− x
2
√
x
1 − 2
√
x
= 0 −2
√
x
= −1
1
√
x
=
2
1
x =
4
1
9
3
f(
) =
√
2 +
√
1
4
−
1
4
=
√
2 +
1
2
−
1
4
=
√
=
4
4
2
f(0) =
√
2
f(4) = 0
3
ZW: <0,
>
2
17 cze 14:48
b.:
wyglada dobrze
17 cze 14:54
Godzio:
Dzięki
17 cze 14:55
hooligans:
f' = * ( − 1) 2√2+√ TAK x − x
17 cze 15:05