odleglosc srodkowej trojkata
997LoBuZ997: oblicz odległość środkowej trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka C gdy:
A=(−2,3) B=(4,1) C=(1,7)
17 cze 11:21
mila: Sprawdz tresć
17 cze 11:24
Baykowsky:

odleglosc w sensie dlugosc?

liczysz wspolrzedne punktu D
jest to srednia arytmetyczna wspolrzednych punktow A oraz B
| | −2+4 | | 3+1 | |
D = ( |
| , |
| ) = (1,2) |
| | 2 | | 2 | |
dlugosc odcinka CD =
√(7−2)2 + (1−1)2 = 5 (liczby te biora sie ze wspolrzednych
wierzcholkow C i D. a ze maja wspolna wspolrzedna iXowa to wystarczyloby tak naprawde policzyc
kratki
17 cze 11:34