Funkcje trygonometryczne
maly: Potrzebuje gotowca
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych jeśli cosα= 715
17 cze 09:34
Baykowsky: zawsze w tego typu zadaniach uzywaj tak zwanej jedynki trygonometrycznej czyli
cos
2x + sin
2x = 1
wstawiasz za cosx podana wartosc i znajdujesz sinusa.
17 cze 10:04
maly: czyli sin2α + (715)2= 1
sin2α=1− 49225 ?
17 cze 10:17
Baykowsky: tak
17 cze 10:25
maly: dobra i ile to teraz wyjdzie?bo to jakies kosmiczne liczby dla mnie xd mi sie wydaje ze bedzie
tak:
sin2α=1− √49225
tako jakos?
17 cze 10:31
maly: sorry sinα bez potęgi
17 cze 10:31
Baykowsky: nie.
| | 49 | | 225 | | 49 | | 176 | |
sin2x = 1 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 225 | | 225 | |
stad
| | 176 | | 4√11 | |
sinx = √ |
| = |
| |
| | 225 | | 15 | |
17 cze 10:36
maly: czyli
tg= sinαcosα = 4√1115 przez 715 = 4√1115 razy 157= 4√117
17 cze 10:54
mila: tak
17 cze 11:21
Bogdan:
Dzień dobry.
Zwracam uwagę, że tak sformułowane zadanie (nie jest powiedziane do jakiego przedziału
lub do której ćwiartki należy α) posiada 2 rozwiązania.
17 cze 11:46
Baykowsky: racja
17 cze 11:58
Aqq: Narysuj trójkąt prostokątny a następnie zaznacz ten cos a = 7/15. Z pitagorasa policzysz trzeci
bok, i masz juz wszystkie wartosci pozostalych funkcji tryg. chyba łatwiejszy sposób
17 cze 15:45
Bogdan:
Nieuważnie Aqq przeczytałeś (przeczytałaś) moją uwagę. Sposób, który proponujesz
może być zastosowany tylko wtedy, gdy wyraźnie w zadanie jest powiedziane, że trzeba
obliczyć pozostałe funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym lub wtedy, gdy
jest określony przedział: α∊(0, 90o). Takich sformułowań w tym zadaniu nie ma.
17 cze 17:07