Granice ciągów
Piotr: Wyznaczenie granicy ciągów
17 cze 09:10
Baykowsky: | | 3n8 + 3 | |
an = |
| = |
| | (n + 1)3(1 − n)5 | |
dzielisz licznik i mianownik przez najwyzsza potege liczby n w mianowniku (8 patrzac na potegi
w nawiasach) z tym ze robisz taki myk ze masz do rozdzielenia 8 eNek ale trzy wrzucasz tam
gdzie jest nawias do potegi trzeciej a piec tam gdzie piec

to cala trudnosc tego zadania
17 cze 09:35
Baykowsky: ajajaj kliknalem wyslij zamias powrot do edycji
| | | |
= limn −>nieskonczonosc |
| = |
| | | |
| | 3 | |
(liczby typu |
| zbiegaja do zera wiec przy przechodzeniu do granicy pomijamy je |
| | n8 | |
| | (n+1)3 | |
a to dlatego ze liczby typu |
| zbiegaja do jedynki ale w drugim nawiasie jest −n |
| | n3 | |
do nieparzystej potegi co zmienia znak wyniku
17 cze 09:42
Baykowsky: a tak w ogole jak napisac lim przy n −> nieskonczonosci tak zeby bylo normalnie? nie
rozkminilem tego jeszcze
17 cze 09:43
Jack:
masz ten symbol w rzędzie symboli pomocnicznych zaraz na początku po greckich literkach
17 cze 11:30
Baykowsky: dalej nie wiem gdzie

w linku kliknij po wiecej przykladow nie ma
17 cze 11:36
Baykowsky: aaaaa juz wiem

to jest TUZ PRZEDE MNA

17 cze 11:36
Jack:
hehe dokłądnie
17 cze 11:43
Baykowsky: JACK ZALICZYLEM RÓŻNICZKI


miales powiedziec z czego Ty miales egzamin
17 cze 11:44
17 cze 11:47
Baykowsky: hmmm... czyzby rozniczki

17 cze 11:57
Baykowsky: dobra ja uciekam uczyc sie algebry, jutro kolejny egzamin. pozdrawiam!
17 cze 12:00
Jack:
dokładnie

Powodzenia!
17 cze 12:13