Rownania kwadratowe
maly: jak rozwiazac cos takiego? wiem ze trzeba jakos to przed nawias ale niewiem jak.
Chodzi mi tylko o gotowy poczatek zeby potem wyszlo rownanie kwadratowe z tego.
x5 − 4x4 + 5x3 +4 =0
17 cze 08:12
Baykowsky: mozna ze schematu Hornera jesli znasz
17 cze 10:01
maly: nieznam :S poprostu to jakos trzeba przed nawias wylaczyc a ja niewiem jak...
17 cze 10:35
Baykowsky: a jestes pewien ze dobrze przepisales? ze nie zgubiles zadnego iXsa?
17 cze 10:37
mila: Mam wrazenie ,ze żle przepisałes
17 cze 10:44
Baykowsky:
17 cze 10:47
maly: no mozliwe ze zle przepisalem bo nie pamietam tego przykladu do konca (był na sprawdzianie) ale
jestem pewien ze na poczatku bylo x5 a potem x4
i chce sie dowiedzieć jak to zrobic ,przed nawias jakos czy cos? bo to ma byc funkcja
kwadratowa zeby potem delte liczyc.
17 cze 11:00
mila: w tej postaci jak jest nie da siwe rozłozyc ale moze inny przykład chcesz x3+2x2+x+2
17 cze 11:20
Baykowsky: najczesciej przed nawias co sie da. czasem trzeba zrobic myk w postaci wyciagniecia przed dwa
osobne nawiasy. pokaze na przykladzie
x3 − x2 − 4x + 4 = (x3 − 4x) − (x2 − 4) = x(x2 − 4) − (x − 4) i teraz wyciagamy przed
nawias x2 − 4
stad
[x2 − 4][x − 1] = (x − 2)(x + 2)(x − 1)
17 cze 11:20