dodawanie
kamila: 2+2
17 cze 08:05
Amaz: 4
17 cze 08:42
R.W.16l: jeśli chodzi Ci o głupie teksty typu 2+2=22, albo jakieś inne dojścia matematyczne, albo
niezgodności typu
1/3=0,333333...
1=0,99999...
2=1,9999...8
4=3,9999...6
to poszukaj w archiwum, bo to już raz przynajmniej było
17 cze 15:58
Amaz:
| | 1 | |
Taka ciekawostka, jakby ktoś nie wiedział to, że |
| =0,333333... można fajnie pokazać przy |
| | 3 | |
pomocy wzoru na sumę szeregu geometrycznego:
| | 3 | | 3 | | 3 | | | | 3 | | 10 | | 1 | |
0,33333...= |
| + |
| + |
| +...= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 100 | | 1000 | | | | 10 | | 9 | | 3 | |
17 cze 20:20
R.W.16l: ja tam się nie znam na jakiś szeregach, ale nie ważne, mecz jest, a kurde zakłocenie
17 cze 20:39
Amaz:
tak btw 2≠1,999...8
17 cze 20:48
Jack:
właśnie też się nad tym zastanawiałem, czemu skończone rozwinięcie dziesiętne (choćby
samych 9) po jedynce z przecinkiem, miało być równe 2...
17 cze 21:03
Amaz:
to samo z 4≠3,9999...6, nie wiem skąd takie czary−mary kolega wytrzasnął xd
17 cze 21:15
Jack:
17 cze 21:17