wielomiany rozwiąż równanie
gocha: x4+5−|5x3+x|=0
prosze o pomoc w okresleniu dziedziny
17 cze 00:05
Godzio:
x4 + 5 − |x| * |5x2 + 1| = 0 − 5x2 + 1 > 0
x4 + 5 − |x| * (5x2 + 1) = 0
Rozpatrz to w 2 przedziach
1o x ∊ (−∞,0)
2o x ∊ <0,∞,)
17 cze 00:09
Jack:
D: x∊R
17 cze 00:17
gocha: Jack. czemu?
17 cze 00:22
gocha: a w tym przekladzie
x3−7x=|4x2−10| ?
potrafie to rozwiazac ale nie mam pojecia co z dziedzina
17 cze 00:23
gocha: delta?
czy jak?
17 cze 00:28
Godzio:
D: R w równaniach gdzie nie ma ułamka, pierwiastka to chyba zawsze D = R
17 cze 00:58
Jack:
dziedzina to R, ponieważ, jak napisał Godzio, nie ma ułamka, pierwiastka ani innego
działania które w jakiś sposób jest uwarunkowane.
17 cze 01:30