Ada: rozwiąż równianie
3(x+2)2 -2(x-2)(x+3)=8
16 gru 19:11
gaga:
w pierwszym nawiasie trzeba zastosować wzór
(a+b)
2 = a
2 +2ab +b
2
a pozostałe dwa nawiasy wymnożyć kazdy wyraz przez każdy
i pomnożyć przez - 2 bo jest przed nimi ok

czyli
3(x
2 +4x +4) - 2( x
2 +3x - 2x - 6) = 8
3x
2 +12x +12 -2 x
2 - 6x +4x +12 = 8
po redukcji wyrazów
podobnych otrzymasz
x
2 +10x +16 =0 a = 1 b= 10 c =16
Δ= 100 - 64 = 36
√Δ= 6
x
1 = (-10 +6)/ 2 x
2 =(-10 - 6)/ 2
x
1= - 2 x
2= - 8
16 gru 19:35
Ada: dzieki

jeszce z jednym przykladem mam problem
(2x+5)
2 - (3-2x)
2 -3(x-2)(x+2) = 4(5x+3)
16 gru 19:46
gaga:
Nooo bardzo podobnie musisz umieć wzory skr. mnożenia

!
4x
2 +20x +25 -( 9 - 12x +4x
2) - 3( x
2 - 4) = 20x +12
opuszczamy nawiasy zmieniajac w nich znaki na przeciwne
4x
2 +20x +25 - 9 +12x - 4x
2 - 3x
2 +12 - 20x - 12=0
poredukcji wyrazów podobnych otrzymamy
- 3x
2+12x +16=0 Δ=144+192= 336 = 16*21
√Δ= 4
√21
x
1 = ( -12 +4
√21)/ (-6) x
2= ( -12 - 4
√21)/(-6)
x
1 = 2 - (2/3) *
√21 x
2 = 2 + (2/3)*
√21
jeźeli nie pomyliłaś i dobrze napisałaś równanie to tak
sprawdź ,bo kazdy znaczek ważny




!
16 gru 20:01
ewelina: (2x4 - 3x3- 2x2 + 10x +5) / (2x1)
17 gru 16:01
ewelina: (6x3 - 13x2 + 12x - 15)/(2x-3)
17 gru 16:05