wielomian
gocha: jak znalesc NWD dwoch wielomianow i NWW trzech wielomianow
15 cze 23:30
Lucyna: gocha tak samo jak dla liczb

NWD − rozkładasz wielomiany i część wspólna rozkładu dla obu wielomianów jest ich NWD
| | w(x)q(x) | |
NWW = |
| |
| | NWD(w(x),q(x)) | |
15 cze 23:44
gocha: czyli jak sobie rozloze wielomian na czynniki to NWW to wszystko razem

?
w sensie ze np
w(x) po rozlozeniu (x−1)(x+4)
p(X)po rozlozeniu(x−1)(x+1)
Q(x)po rozlozeniu(x
2+1)(x−2)
to NWW=(x−1)
2(x+1)(x+4)(x
2+1)(x−2)

?
15 cze 23:49
Jack:
w ogólności to będzie jakaś wielokrotność ale niekoniecznie najmniejsza...
16 cze 00:02
gocha: aa.
16 cze 00:08
gocha: w każdym bądź razie dzieki lucyna

16 cze 00:12
b.: NWD dwoch wielomianow (tak jak i NWD dwoch liczb) lepiej szukac za pomoca algorytmu Euklidesa,
wtedy nie trzeba rozkladac na czynniki. Pokaze jak to dziala na liczbach (na wielomianach
sposob jest ten sam, tylko jest wiecej liczenia)
szukamy NWD(42,120):
1. dziele 120 przez 42: 91 = 2*42 + 36 (iloraz =2 dalej jest bez znaczenia, istotna jest
tylko reszta: 36)
2. dziele 42 przez 36: 42 = 1*36 + 6 (iloraz 1 jw., istotna jest reszta 6)
3. dziele 36 przez 6: 36 = 6*6 + 0 (reszta 0, KONIEC algorytmu)
NWD(42,120) = 6 (ostatnia niezerowa reszta)
16 cze 12:21
Jack:
dla tych wielomianów znacznie prościej znaleźć NWW. Wystarczy spojrzeć na te trzy wielomiany
jak na trzy ułamki o mianownikach równych kolejnym wielomianom. Teraz trzeba doprowadzić do
wspólnego mianownika... Mając je rozłożone na czynniki nieprzywiedlne, wystarczy każdy z nich
domnażać przez czynniki które występują w innych mianownikach a nie występują w danym.
16 cze 13:43