błagam! trapez równoramienny + okrąg wpisany.
freckleed.: W trapez równoramienny o podstawach dł. 8 i 18 jest wpisany okrąg. Oblicz pole tego trapezu.
15 cze 22:56
Lucyna: freckleed poszukaj w dziale geometria na płaszczyźnie, kiedy okrąg można wpisać w czworokąt,
wydaje mi się, że jak się tego dowiesz to spokojnie sam zrobisz to zadanie
15 cze 23:07
Nawara:

Większa postawa tego trapezu jest średnicą koła. Czyli r=9
Wysokość można policzyć z twierdzenia Pitagorasa:
4
2+h
2=9
2
16+h
2=81
h
2=65
h=
√65
P=(a+b)h/2
P=(8+18)
√65/2=26
√65/2
15 cze 23:12
kanikuła:

ICBI= 4+5= 9
z tw. Pitagorasa Δ BCK
h
2= .......
15 cze 23:15
kanikuła:
Nawara
okrąg ma być wpisany ... a nie opisany
15 cze 23:18
Nawara: ja już lepiej idę spać
15 cze 23:32
kanikuła:
15 cze 23:39