prosze o szybka odpowiedz
doma: Funkcja kwadratowa której wykres przechodzi przez punkty (0,4) (−2,2) (4,−4) ma wzór
15 cze 22:26
Nawara: y=ax2+bx+c, są 3 niewiadome a, b, c, więc ułóż 3 równania:
1)4=a*0+b*0+c, czyli c=4
2)2=a*(−2)2+b(−2)+4
2=4a−2b+4
−2=4a−2b
2b=4a+2
b=2a+1
3)−4=a*42+b*4
−4=16a+4b
−1=4a+b
−1=4a+2a+1 (z 2. równania)
−1=6a+1
−2=6a
a=−1/3
2)b=−2/3+1=1/3
czyli y=−13x2+13x+4
15 cze 22:37
kanikuła:
W(p,q) W(0,4)
f(x) = a(x −p)2+q
f(x)= ax2 +4 , f(−2)= 2 , f( 4)= −4
2= a*(−2)2 +4 i −4= a*42+4
4a= −2 16a= −8
a= −12 a= −12
f(x)= ? dokończ
15 cze 22:42
doma: dzieki
15 cze 22:44
Nawara: No tak, zrobiłam błąd w drugim równaniu
15 cze 23:15