Fizyka,
julka: Podnośnik hydrauliczny na dwa tłoki o polu przekroju 20cm2 i 2m2. Masa dużego tłoku wynosi
20kg zaś masa małego tłoku jest zaniedbywalnie mała.
a) oblicz ile razy jedna siła jest większa od drugiej
b) oblicz wartość siły jakiej należy użyć alby podnieść samochód o masie 1200 kg.
Proszę o pomoc
15 cze 21:52
Święty: a) Δp=F1s1
Δp=F2s2
s1=20cm2=0,002m2
s2=2m2
F1=?
F2=mg=20kg x 10ms2=200N
F1s1 = F2s2
F1=F2 s1s2
F1=0,2 N
F2F2=1000N
b) F1=mg s1s2
m=1200kg
F1=1,2 N
15 cze 22:54
Święty: Mały błąd
w przykładzie b powinno być F1=12N
16 cze 16:07
julka: Dzięki wielkie
16 cze 17:28