| √3π | ||
Odp. | ||
| 8 |
Kąty ostry wynoszą po 60 st., więc oba rozwarte po 120 st. Jeśli przetniemy romb w połowie, to
otrzymamy 2 trójkąty równoboczne. Jeżeli bok trójkąta oznaczymy jako 2a, to jego wysokość
(czyli połowa dłuższej przekątnej) wynosi a√3. Dłuższa przekątna ma zatem długość 2a√3, a
krótsza 2a. podstawiamy to wzoru na pole rombu:
P1=1/2*d1*d2=1/2*2a√3*2a=2a2√3
Średnica koła jest równa wysokości rombu. Jeżeli podzielimy go tak, by uzyskać połowę trójkąta
równobocznego i krawędź rombu=2a, to wysokość rombu=a√3. Promień koła to połowa średnicy,
więc a√3/2. Podstawiamy do wzoru:
P2=πr2=π(ap3/2)2=πa23/4
P2/P1=(πa2*3/4)/(2a2√3)=(3π/4)/(2√3)=3π/(4*2√3)=3π√3/(8√3*√3)=
=3π√3/(3*8)=π√3/8