Ciągi - pomocy!
Rio92: Dany jest ciąg An = n2 + 4n − 8
a) Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
b) Zbadaj, czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu
15 cze 20:32
Xter: a)
n∊ℕ
24=n
2 + 4n −8
n
2 + 4n − 32 = 0
Δ=16+128=144
√Δ=12
| | −4−12 | |
n2= |
| =−8 sprzeczne, −8 nie nalezy do ℕ |
| | 2 | |
b)n∊ℕ
10=n
2+4n−8
n
2+4n−18=0
Δ=16+72=88
√Δ=
√88=2
√22 − juz na tym etapie widac ze n nie bedzie nalezec do ℕ , ale udowodnimy
n
2 = −2 −
√22
Czyli liczba 10 nie jest wyrazem tego ciagu
15 cze 20:41
Filip: a) n2 + 4n − 8 = 24 oliczasz
b) n2 + 4n − 8 = 10 jeśli Δ jest nieujemna, a wśród wyników jest liczba naturalna to tak,
jeśli nie to nie
15 cze 20:44