wartoś bezwzgłędna
Klaudia: Rozpisz wyrażenie |5−2x| korzystając z definicji wartości bezwzględnej.
15 cze 20:04
15 cze 20:11
Jack:
znasz definicje?
15 cze 20:44
Klaudia: tak tylko się właśnie zastanawiam czy będzie −5+2x muszę mieć pewność
15 cze 20:45
Jack:
rozpisz to Ci powiem, czy masz dobrze.
15 cze 20:46
Klaudia: |5−2x|=0
5−2x=0
−2x=−5\:2
x=5/2
x= 2 1/2
15 cze 20:49
Jack:
Hm niebardzo. Definicjia modułu jest taka:
a dla x≥0
|a|= −a dla x<0
Spróbuj z tego skorzystać.
15 cze 20:50
gocha: a 2 przypadek
15 cze 20:50
Klaudia: |5−2x|=0
5−2x=0
−2x=−5\:2
x=52
x= 212
15 cze 20:50
gocha: obliczylaś dla x≥0 teraz dla x<0
15 cze 20:52
Jack:
jeśli juz chcesz tak pisać, to zaznacz przedziały w których rozpatrujesz wartość.
15 cze 20:52
gocha: |a|= −a dla x<0
15 cze 20:52
Klaudia: pokaz mi na jakimś przykładzie
15 cze 20:53
15 cze 20:54
Klaudia: |5−2x|≥0
5−2x≥0 lub 5−2x≤0
−2x≥−5 lub −2x≤−5
x≥−3 lub x≤−3
15 cze 20:55
Klaudia: błąd x≥2 1/2
15 cze 20:56
Klaudia: dobrze zrobilam
15 cze 20:57
15 cze 20:57
Klaudia: |5−2x|<0
5−2x<0 lub 5−2x>0
−2x<−5 lub −2x>−5
x<2 1\2 lub x>−2 1/2
15 cze 21:01
Klaudia: odpiszcie muszę się nauczyc tego
15 cze 21:02
Jack:
a.
|5−2x|≥0
|2x−5|≥0
|x−2,5|≥0
x≥2,5 lub x≤2,5 ⇒ x∊R
b.
|5−2x|>0
|x−2,5|>0
x>2,5 lub x<2,5
15 cze 21:03
Jack:
naucz się może korzystać z definicji... to ułatwi sprawę.
15 cze 21:04