[
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie
ziemskie g=9,81ms2
15 cze 20:04
Jack:
przekształć tylko i wyłuskaj "t".
15 cze 20:14
Ada: Nie wiem jak robiłam to tak ale nie wiem czy dobrze już pisze
15 cze 20:14
Ada: t2=hg
15 cze 20:15
Ada: ja mam wzór taki h=g*t22
15 cze 20:17
Jack:
niedobrze. Próbuj dalej....
15 cze 20:18
Ada: ale z tego mojego wzoru źle?
15 cze 20:18
Jack:
Ok, po prostu przyspieszenie "a" ze wzoru zamieniamy ze szczególnym przyspieszeniem ziemskim
| | gt2 | |
oznaczanym przez "g". Mamy więc h= |
| . |
| | 2 | |
15 cze 20:19
Jack: tak, z Twojego błędnie. Gdzieś posiałaś liczbę 2, która wcześniej stała w mianowniku.
15 cze 20:19
Ada: ja zrobiłam tak,że pomnożyłam przez 2 aby się tego pozbyć
15 cze 20:21
Ada: co dało mi 2h=2g*2t2
15 cze 20:21
15 cze 20:24
Jack:
widzę że kiepsko Ci idzie mnożenie przez 2... (prawa strona koszmarnie wygląda).
| | 4 | |
Skorzystaj z tego 8= |
| co możemy zapisać 8=4*2. Wzorując się na tym przekształć swój |
| | 2 | |
wzór.
15 cze 20:25
Ada: to tak już mam i wychodzi mi 0,61162s
15 cze 20:25
Jack:
no i ktoś stracił cierpliwość pierwszy...
15 cze 20:25
Ada: ale już mi tak wyszło

Dobry wynik?
15 cze 20:26
Jack:
chyba zapomniałaś jeszcze spierwiastkować...
15 cze 20:27
Ada: nie wiem jak:(
15 cze 20:28
Ada: 0,78s
15 cze 20:29
Jack:
podstaw po prostu do wzoru Xtera. Jak pierwiastkować? Taką liczbę tylko na kalkulatorze.
15 cze 20:29
Jack: no właśnie
15 cze 20:29
Ada: dziękuję


*
15 cze 20:30
Jack:
proszę
15 cze 20:33