''
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie
ziemskie g=9,81ms2
15 cze 19:53
Baykowsky: zasada zachowania energii. na wysokosci 3m kamien mial energie potencjalna a w momencie
uderzenia o ziemie energie kinetyczna i sa sobie rowne. stad
mgh = m*v2/2
skracasz m, podstawiasz wartosci za g i h , przerzucasz 2 na druga srtone, pierwiastkujesz
stronami i wychodzi ze v = √2gh
16 cze 09:33
walet:
a może to tak powinno być (trzeba przecież obliczyć czas, nie prędkość) ?
16 cze 11:50
b.: walet: zgadza sie
16 cze 14:30