podobienstwo
Xter: prostokat o bokach 1 i 3 rozcieto na dwa prostokaty podobne. W jakiej skali jeden z tych
prostokatow jest podobny do drugiego?
15 cze 19:51
Xter: .
15 cze 20:09
Eta:

1/ skala : k= 1 ( jeżeli przecinamy w połowie ( równolegle do boku dł. 1)
2/ dla x€(0,3)
| | x | | 1 | |
z podobieństwa : |
| = |
|
|
| | 1 | | 3−x | |
rozwiąż równanie:
x(3−x)=1
x
2− 3x+1=0
......
21 cze 17:36
Jack:
| | x | | 3−x | |
to pierwsze można też uzyskać układając proporcję |
| = |
|
|
| | 1 | | 1 | |
(nie trzeba wtedy zgadywać − choć zgadzam się, że to od razu widać ).
21 cze 17:40
Eta:
21 cze 17:57