:P
gocha: jak rozlozyc ten wielomian na czynniki
x4+1
15 cze 19:31
Nawara: Moim zdaniem nie da się, bo nie ma on miejsc zerowych
15 cze 21:39
gocha: da sie. juz do tego doszlam
(x2+1)(x2+1)=x4+1+2x2
wiec
x4+1=(x2+1)2 −2x2=(x2−√2x+1)−(x2+√2x+1)
15 cze 21:50
gocha: x3(x2+2)2−9x
z tym mam problem. jezeli ktos moglby mi dac jakas wskazówke.
15 cze 21:51
kanikuła:
(x2+1)2 −2x2 = ( x2+1−√2*x )(x2 +1 +√2*x)= ( x2−√2*x+1)( x2+√2*x +1)
15 cze 21:55
gocha: no to rozwiazalam sama

chodiz mi o ten x
3(x
2+2)
2−9x
15 cze 21:59
kanikuła:
x[x2(x2+2)2 −9]= x[x (x2+2)−3)][ x(x2+2) +3]= x( x3+2x +3)( x3+2x −3)
x3+2x+3= x3 −x +3x+3= x( x2−1)+3( x+1) = x( x−1)(x+1)+3(x+1)= ( x+1)( x2−x+3)
x3+2x−3 = rozłóż podobnie podobnie
15 cze 22:15
gocha: dalej juz ddam rade

dzieki wielkie
15 cze 22:23
kanikuła:
ok
15 cze 22:33
gocha: kanikula mam prosbe pomozesz mi jeszcze z jednym przykladem?
15 cze 23:11
gocha: (x
2+9)
4−4x
4
wiem ze ze wzoru skroconego mnozenia ale nie wiem jak
15 cze 23:12
gocha: bledny przyklad dalam
(x2−2)4−4x4
15 cze 23:13
Lucyna: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
czyli ((x2+9)2)2 − (2x2)2 = ...
15 cze 23:16
Lucyna: niewielka różnica w pierwszy nawias wpisz tylko x2 − 2 zamiast tego co było
15 cze 23:17
gocha: nie daje sobie z tym rady
15 cze 23:18
gocha: juz wiem juz wiem
15 cze 23:21
Lucyna: (X2−2)4 − 4x4 = ((x2−2)2)2 − (2x2)2 = ((x2−2)2 − (2x2))((x2−2)2 + (2x2)) = (x2−2
− √2x)(x2−2 + √2x)((x4−4x2 + 4 + 2x2) = (x2−2 − √2x)(x2−2 + √2x)((x4−2x2 + 4)
15 cze 23:24
kanikuła:
( x2−2 −2x2)(x2−2+2x2) = (−x2−2)(3x2−2)= −( x2+2)( √3*x −√2)( √3*x +√2)
15 cze 23:29
kanikuła:
sorry, źle odczytałem ( tam był pierwszy nawias też do potęgi 4 )
15 cze 23:33