Oblicz pochodne
Ania: Oblicz pochodne następujących funkcji w punkcie x0 :
a) f(x) = sin x ; x0 = π/3
b) f(x) = − cos x ; x0 = π/4
Bardzo proszę o rozpisanie chociaż jednego.
15 cze 19:04
Jack:
policz pochodną, a potem podstaw za "x" punkt "x
0" i podaj wartość. Dasz radę
15 cze 19:10
Ania: Robiłam tak, ale w pierwszym przypadku ma wyjść 1/2, a w drugim √2/2.
f'(x) = (sin x)' = cos x = cos π/3
Nie rozumiem tego..
15 cze 19:43
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie
ziemskie g=9,81m/s2
15 cze 19:48
Ania: koleżanko załóż własny temat
15 cze 19:51
Ada: założyłam
15 cze 19:53
Ania: A może ma być tak:
f'(x) = (sin x)'
x = π/3 więc x' = (π/3)' = 0
f'(x) = (sin x)' = cos x = cos 0

A może tak:
f'(x) = (sin x)' = cos x * x' = cos π/3 * 0
15 cze 19:55
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie
ziemskie g=9,81ms2
15 cze 19:55
Ania: Proszę o pomoc.
15 cze 20:12
Jack:
1. f'(x) = (sin x)' = cos x Dotąd jest dobrze. Teraz, skoro masz policzyć pochodną w punkcie
x
0, to zamiast "x" wstaw swoje "x
0". Czyli f'(x
0)=cos(x
0)=....
2. f'(x) = (sin x)' = cos x * x' = cos π/3 *
0 
Uważasz, że (x)'= 0 ?
Pierwszy sposób jest ok jesli poprawić rachunki, drugi jesli poprawić powyższy rachunek też ok
− ale nie liczy się juz pochodnej "x", ponieważ nie mamy do czynienia z funkcją złożoną.
15 cze 20:23
Ania: Nie bardzo wiem jak rozpoznać funkcję złożoną.
Ok, czyli jest
| | π | |
f'(x) = (sin x)' = cos x = cos |
| = ...? |
| | 3 | |
I teraz jak obliczyć tego cosinusa? Poza odczytaniem z wykresu
(
https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html ) jest jakiś alternatywny sposób?
15 cze 20:36
Jack:
funkcję złożoną "na oko" rozpoznajesz po tym, że przy "x" w funkcjach typu cosx albo sinx albo
e
x coś stoi. Np cos(2x) albo sin(x
2) albo sin
2 (x) albo e
2x albo (4x+1)
2 itp
| | π | |
To co napisałaś jest już ok. Natomiast cos |
| =cos 60o powinnaś znać na pamięć. To samo |
| | 3 | |
| | π | | π | | π | |
dla funkcji tryg. kąta |
| =90o, |
| =45o, |
| =30o |
| | 2 | | 4 | | 6 | |
15 cze 20:41
Ania: Ok w takim razie spisuję te kąty i wieszam na ścianie

dzięki wielkie za pomoc!
15 cze 20:49
Jack:

Powodzenia!
15 cze 20:50
Ania: | | π | |
a np. tg60o też będzie równy tg |
| ? |
| | 3 | |
15 cze 21:02
15 cze 21:05
Ania: I jeszcze mam pytanie kiedy takie rzeczy się przerabia? Przy funkcjach cyklicznych czy może
gdzieś w gimnazjum przy omawianiu funkcji trygonometrycznych trójkąta? Bo widzę, że któryś z
etapów nauki pominęłam ; )
15 cze 21:06
Jack:
pewnie gdzieś w gimnazjum przy omawianiu funkcji trygonometrycznych... ale głowy nie dam, bo
totalnie się w programie gimnazjum nie orientuję.
15 cze 21:08
Aaa: Ok to teraz czy poprawnie to rozwiązałam:
f'(x) = (sin 2x)' = (sin y)'
dla y=2x , y'=2
| | π | |
f'(x) = (sin y)' = cos y * y' = cos 2x * 2 = 2cos2x = 2cos 2* |
| = 2cos 2*60o = 2* |
| | 3 | |
cos180
o = 2 * 0 =?
15 cze 21:58
Jack:
3 wiersz: f'(x) = (sin 2x)' = (sin y)' * y'
Potem już zapisałaś to dobrze.
Nie wiem czy Ci to podstawianie w przyszłości ułatwi życie. Wydaje mi się że będzie lepiej jak
od razu zapisz f'(x)=(sin2x)' = cos 2x * (2x)'=2*cos2x
Teraz pamiętaj o oznaczeniach. "x" nie to samo co "x0", dlatego jak w pochodnej podstawiasz
wartość to nie pisz znaku równosci, tylko przejdz do nowego wiersza.
f'(π3)=2*cos (2π3)= 2*cos(2π3)=2*−12=−1
15 cze 22:07
Ania: Zasugerowałam się str.
https://matematykaszkolna.pl/strona/2091.html tam mnożenie * y' pojawia się dopiero po zrobieniu z pochodnej
5(cos y)' wyrażenia 5(−sin y).
| | 2π | | −1 | |
Nie rozumiem jak z 2*cos( |
| ) powstało 2* |
| . W miarę możliwości proszę o |
| | 3 | | 2 | |
wytłumaczenie.
15 cze 22:29
Jack:
cos(2π3)=cos(120o)=cos (180o−60o)=−cos(60o)=−12
15 cze 22:44
Ania: Ok, już rozumiem, dzięki
16 cze 14:37