sterometria zadanie graniastosłup
fredzik: przekątna graniastosłupa prostego ,którego podstawa jest kwadrat ma długość 10√2 i jest
nachylona do krawedzi bocznej pod kątem 45 stopni .Oblicz v tego graniastosłupa.
jak rozwiozac to zadanie ?
prosił bym o odpowiedź może być słownie co pokoleii trzeba zrobić.
15 cze 18:41
Nawara: Przyjmij, że krawędź podstawy wynosi a, a wysokość graniastosłupa to H. Przekątna
graniastosłupa tworzy trójkąt z wysokością granistosłupa i przekątna postawy. Przekątna
podstawy wynosi a√2, bo jest przekątną kwadratu.Kąty tego trójkąta wynoszą 45 st, 90 st., 45
st., więc H=a√2
Twierdzenie Pitagorasa:
2H2=(10√2)2=100*2=200
H2=100
H=10
15 cze 22:11
Nawara: Aha, jeszcze objętość: V=Pp*H=a2*H
a√2=H=10
a=10/√2=10√2/2=5√2
V=(5√2)2*10=25*2*10=500
15 cze 22:13