jak rozwiązać równanie z wartością bezwzględną
Lusi: korzystając z własności? np. |x| + |2−x| = 2x
15 cze 18:00
Godzio:

|x| + |2 − x| = 2x musisz rozpatrzyć to równanie w 3 przypadkach które masz
zaznaczone na osi
Zapisze Ci pierwszy przypadek a ty spróbuj dokończyć
1
o x ∊ (−
∞,0)
Jeśli podstawi się jakiegokolwiek x z tego przedziału to wyrażenie |x| bedzie < 0 a |2−x| > 0
więc:
|x| = −x
|2−x| = 2−x
−x + 2 − x = 2x
−2x + 2 = 2x
4x = 2
| | 1 | |
x = |
| − teraz sprawdzasz czy wynik należy do przedziału który badasz, w tym wypadku |
| | 2 | |
kolejne przedziały do rozpatrzenia:
2
o x ∊ <0,2)
3
o x ∊ <2,
∞) wylicz i powiedz jak CI wyszło
15 cze 18:04
Lusi: to jest z własności?
15 cze 18:08
Godzio: Na własnościach to to rozwiązanie się opiera
15 cze 18:10
Lusi: a tak bez przedziałów to się nie da? na lekcji jakrobiliśmy podobne przykłady to pisaliśmy np.
| 4− 3 |x+ 2| |=5.dalej było 4−3 |x+2|=5 lub 4−3 |x+2| = −5
15 cze 18:20
Godzio: ale zauważ że tu masz
|x| + |2 − x| = 2x a nie | x + |2−x| | = 2x zresztą jeśli masz po prawej stronie x to i tak
musisz w przedziałach bo nie wiadomo czy x < 0 bo jesli by tak bylo to automatycznie liczysz
sprzecznosc
tego zadania inaczej sie raczej nie da
15 cze 18:28
Lusi: o ile dobrze licze to powinno być jedno rozwiązanie −1, tak? a jeszcze równanie: |3−x|= −x+5
jest równaniem sprzecznym?
15 cze 18:38
Godzio:
to tak:
w 2o powinna Ci wyjść odpowiedź x = 1
bo w tym przedziale mamy:
x + 2 − x = 2x
x = 1 ∊ <0,2)
3o
x − 2 + x = 2x
−2 = 0 − sprzeczność wiec Odp: x = 1
|3−x| = −x + 5
1o x ∊(−∞,3>
3 − x = −x + 5
3 = 5 sprzeczność
2o x ∊ (3,∞)
−3 + x = −x + 5
2x = 8
x = 4 ∊ (3,∞) wiec odp: x =4
15 cze 19:01
Lusi: mógłbyś zapisać 2przypadek z własności?czy też sie nie da? bo próbuje rozwiązać to z własności
i coś robię źle tylko tego nie widze
15 cze 19:08
Lusi: nie wiem czy mogę zapisać tak |3−x| +x =5 lub |3− x| + x = −5? tak zapisałam i 2 przypadek
wyszedł mi źle
15 cze 19:10
Lucyna: owszem źle bo jak zmieniasz znak to tak gdzie był x powinnaś napisać −x
15 cze 22:07
Lucyna:

|x| + |2 − x| = 2x
miejsca zerowe wartości bezwzględnych to x=0 i x=2
teraz potraktuję lewą stronę równania jako funkcję
sprawdzam wartości tej funkcji na lewo od najmniejszego miejsca zerowego, w miejscach zerowych
i na prawo od największego miejsca zerowego.
f(−1) = |−1| + |2−(−1)| = 1+3 = 4
f(0) = |0| + |2−0| = 2
f(2) = |2| + |2−2| = 2
f(3) = |3| + |2−3| = 3 + 1 = 4
Teraz mogę narysować wykres tej funkcji a będzie ona równa funkcji g(x) = 2x tam gdzie przetną
się te wykresy.
Ich punkt przecięcia to (1,2) zatem rozwiązaniem jest x=1
15 cze 22:19