Równania kwadratowe z parametrem
Gość: 1. Wyznacz takie wartości parametru m, dla których jeden z pierwiastków podanego równania jest
kwadratem drugiego:
a) 4x2 − 15x + 4m2 = 0
2. Wyznacz takie wartości parametru m, dla których wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 5x2 − mx + 1 = 0 jest równa 1.
Mała pomoc dla rozwiązujących : wynik w 1 powinien wyjść 3/2√3/2 lub −3/2√3/2. A w drugim :
m= −3√5 lub −3√5
15 cze 17:31
Gość: Mały błąd. W ostatnim zdaniu powinno być m= 3√5 lub −3√5
15 cze 17:32
Godzio: 1.
Δ > 0
225 − 64m
2 > 0
64m
2 > 225
Δ = 16
√Δ = 4
| | −1 + 4 | |
x2' = |
| = 1,5 => x1 = 2,25 |
| | 2 | |
| | −1 − 4 | |
x2'' = |
| = − 2,5 => x1 = 6,25 |
| | 2 | |
1,5 * 2,25 = m
2
v
2
o
−2,5 * 6,25 = m
2
| | 125 | |
− |
| = m2 − sprzeczność |
| | 8 | |
| | 3 | | 3 | |
Odp: m = |
| * √32 v m = − |
| * √32 |
| | 2 | | 2 | |
Wydaje mi się że tak powinno być
15 cze 17:53
Godzio: 5x
2 − mx + 1 = 0
zał.
Δ > 0
m
2 − 20 > 0
m >
√20 v m < −
√20
|x
1 − x
2| = 1
Δ = m
2 − 20
√Δ =
√m2 − 20
| | m − √m2 − 20 | |
x2 = |
| − nie trzeba rozpatrywać 2 przypadków bo |x1 − x2| zawsze |
| | 10 | |
będzie ten sam wynik
| | m + √m2 − 20 | | m − √m2 − 20 | |
| |
| − |
| | = 1 |
| | 10 | | 10 | |
|m +
√m2 − 20 − m +
√m2 − 20 | = 10
|2
√m2 − 20| = 10 2
√m2 − 20 > 0
2
√m2 − 20 = 10 /
2
4(m
2 − 20} = 100
m
2 − 20 = 25
m
2 = 45
m = 3
√5 v m = −3
√5
15 cze 17:57
Gość: A na początku pierwszego zdania, co rozwiązywałeś, to nie powinno być 225 − 16m2 > 0 (Δ=b2 −
4ac)?
15 cze 18:02
Gość: Ok już wiem, zamiast a=4 to napisałem a=1
15 cze 18:03
Godzio:
15 cze 18:05
Gość: −1 + 4
x2' =
= 1,5 => x1 = 2,25
2
−1 − 4
x2'' =
= − 2,5 => x1 = 6,25
2
Przy tym się trochę zgubiłem, nie wiem czemu to się równa np x1
15 cze 18:15
Godzio: wróciłem do podstawienia
x2' = 1,5 => wiemy że x1 = x22 w takim tazie x1 = 1,52 = 2,25 tak samo z x2''
15 cze 18:17
Gość: Ajć piszę i wszystko od razu kapuję, sorki

Bo to do kwadratu trzeba
15 cze 18:17
Gość: |m + √m2 − 20 − m + √m2 − 20 | = 10
|2√m2 − 20| = 10 2√m2 − 20 > 0
Możesz wytłumaczyć?
15 cze 18:57
twoja stara666: godzio ty zajebany lachociągu możesz spierdalać na drzewo dziwko
20 paź 17:05