Całka oznaczona
Paulina: Prośba o naprowadzenie w obliczeniu całki
Jest to całka oznaczona u góry e a na dole 1
Wygląda tak:
∫x2lnxdx
15 cze 17:26
Jack:
przez cześci, zdaje się, 2 razy.
15 cze 17:28
Paulina: Bardziej chodzi mi o te granice całkowania..
15 cze 17:40
Jack:
a policzyłas całkę nieoznaczoną?
15 cze 17:47
Paulina: tak. według moich obliczeń wyszło: ln x33 − x39
15 cze 17:53
Jack:
f(x)= ln x f'(x)=1/x
∫x2 ln x dx = g(x)= x2 g(x)=x3/3 =
=[lnx * x33 ] |e1 − ∫e1 1x * x33 dx
15 cze 18:41
Paulina: no ok, wiec jak podstawie e i 1 to mam tak:
lne*
e33 + ln1*
13 −
1e *
e33 +
11 +
133
i co dalej
15 cze 19:20
Jack:
skracaj. To będzie koniec.
15 cze 19:29
Paulina: a ile to jest lne i ln1
15 cze 19:36
Jack:
ln 1 = a ⇔ e
a =1 To ile "a" wynosi?
ln e = b ⇔ e
b = e To ile "b" wynosi?
15 cze 20:06
Ada: Kamień spada swobodnie z wysokości 3 metrów. Oblicz czas ruchu kamienia. Przyśpieszenie
ziemskie g=9,81ms2
15 cze 20:07
Xter: a=0
b=1
15 cze 20:10