pomocy
Alicja:

pomoze ktos w zadaniu zozwiaz trojkat prostokatny: a) cos α = 0,8746
a= b= α= β=
widzialam ze ktos juz pytal o to zadanie mam kilka podobnych do tego i jesli ktos rozwiaze to
to bedzie mi prosciej zrozumiec i zrobic rezte czekam na pomoc
15 cze 17:20
mila: a umiesz na podstawie tego trójkata sinα= c/5 cosα= siβ= b/5
tg α=c/b ctg α=
15 cze 17:34
mila: Dobrze napisałam ?
15 cze 17:34
Alicja: nie
15 cze 17:48
mila: Alicja podstawa to wiedziec co to jest sin co cosi że o tg i ctg nie wspomnę .jak masz
trójkat prostokątny to na przeciwko kąta 900 jest przeciwprostokątna te boki obok kąta
prostego to są przyprostokatne sinαto stosunek przyprostokątnej leżącej na przeciwko kąta α
do przeciwprostokatnej czyli na rys sinα=c/5 cos to stosunek przyprostokątnej leżacej
przy kacie do przeciwprostokatnej czyli cosα=b/5 sinβ=b/5 a cosβ=c/5 tgα=c/b a
ctgα=b/c
15 cze 17:55
mila: Jezeli wiesz ,ze cosα=0,8746 i to ,ze cosα=b/5 wystarczy podstawić
0,8746=b/5
b=5*0,8764
15 cze 18:07
mila: wymnóż i spróbuj dalej sin β=b/5 obliczysz sin to odczytasz z tablic wartosc kąta
β
podobnie odczytaj kąt α czyli cos=0,8746 dla jakiego jest kata
15 cze 18:13
mila: jak idzie?
15 cze 18:20
mila: c obliczysz albo z Pitagorasa albo z tg
15 cze 18:29
Alicja: nie rozumiem jak obliczyc sin ?
15 cze 18:49
Alicja: a= √5 ?
15 cze 18:51