wyznacz parametry,wielomian
alaa: POMOCY
Wielomian W(x)=x3+ax2+bx+c po rozkłazie na czynniki ma postać w(x)=(x+2)(x+1)(x−5).Wyznacz
parametry a,b,c
15 cze 17:02
Suddenly: (x+2)(x+1)(x−5)=
x3−2x2−17x−10=
O ile się nie pomyliłam to będzie tak
a=−2
b=17
c=10
15 cze 17:16
mila: x+2 to znaczy że pierwiastkiem jest −2
x+1 tzn ,że pierwiastkiem jest −1
x−5 tzn,że pierwiastkiem jest 5
jeżeli podstawisz pierwiastek to w(x)=0
czyli 0=(−2)3+a(−2)2+b(−2)+c
0=(−1)3+a(1)2+b(−1)+c
teraz podstaw 5 i
rozwiaż układ równań
15 cze 17:19