Wielomiany!
Krzysiek: Prosze o sprawdzenie: (Tresc: Wyznacz pierwiastki wielomianu.)
1. W(x)=(3x+6)(x−5)2(x+7)
=3(x+2)(x−5)(x−5)(x+7)
i to mi da x1=−2 x2=x3=5 x4=−7
2. W(x)=−x3−3x2+4x+12
=−x2(x+3)+4(4+3)
=(x+3)(−x2+4)
=(x+3)(−x+2)(x+2)
i to mi da x1=−3 x2=2 x3=−2
3. W(x)=−x3+x2+3x−3
=−x2(x−1)+3(x−1)
=(x−1)(−x2+3)
=(x−1)(−x+√3)(x+√3)
i to mi da x1=1 x2=√3 x3=−√3
15 cze 16:48
Godzio: wszystko ok !
15 cze 16:49
Krzysiek: Na 100% ?
Bo jutro musze to zaliczyc. : )
15 cze 16:52
mila: dobrze w drugi w drugiej linijce masz w nawiasie 4 zamiast x ale dalej dobrze jest
15 cze 16:53
Krzysiek: Dziekuje wam bardzo.
Jak bede mial jeszcze jakies przyklady napisze : )
Tymczasem dziekuje jeszcze raz.
15 cze 17:03