prosze o pomoc
paweł: czy kttos rozpisze mi wzory skroconego mnozenia na 4 potege?
(a+b)4
(a−b)4
a4−a4
a4+a4
15 cze 16:16
Eta:
(a+b)4= ( a+b)2*( a+b)2= ........
15 cze 16:18
paweł: probowalem juz rozpisac.. i wyszlo cos zle bo po podstawieniu wychdozi inaczej
15 cze 16:21
paweł: niz powinno
15 cze 16:21
Godzio:

(a+b)
4 i (a−b)
4 − z trójkąta pascala
(a+b)
4 = a
4 + 4a
3b + 6a
2b
2 + 4ab
3 + b
4
(a−b)
4 = a
4 − 4a
3b + 6a
2b
2 − 4ab
3 + b
4
a
4 − a
4 = 0
15 cze 16:24
Godzio:
co do a4 − b4
wzór jest taki:
an − bn = (a − b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... + a2bn−3 + abn−2 + bn−1)
15 cze 16:27
Eta:
(a+b)4= a4+4a3b+6a2b2 +4ab3+b4
15 cze 16:27
15 cze 16:29