hej potreboje pomocy w zadaniu
Adam:

hej mam problemz zadaniami 1 rozwiaz trojkaty prostokatne
A) b=
c=
α=
15 cze 16:13
15 cze 16:15
Adam:

czes pomoze ktos w zadaniu
zozwiaz trojkat prostokatny:
a) cos α = 0,8746
a=
b=
α=
β=
15 cze 16:16
Adam: godzio dzieki ja wiem ze chodzi o wory ale nie potrefie tego zrobic podstawiam i jakos mi
niewychowdzi pokazal bys mi na jakims przykladzie grozi mi 1 z matmy i musze te zadania zrobic
na jutro pomoz prosze

?
15 cze 16:18
Godzio: b = ...
5
2 − b
2 = a
2
a = ...
cosα = 8746 − odczytaj z tablic
90 − α = β
15 cze 16:18
Godzio: ok
b = 2
√3
√3c = 12
| | 12 | | 12√3 | |
c = |
| * U{√3}{√3] = |
| = 4√3 |
| | √3 | | 3 | |
15 cze 16:19
15 cze 16:20
Adam:

w trojkocie ABC kat CAB ma miare 54 stopni a AB = 10 oblicz dlugosc odcinka AD jezeli :
AD jest dwusiaczna kąta CAB
i to ostatnie zadanie to juz masakra nie mam calkowie pojecia matma o dla mnie czarna magia
pomozesz bede wdzieczny

jesli mozesz oczywiscie
15 cze 16:23
Godzio:
a = ...
d = ...
odczytaj z tablic wartości i odblicz
15 cze 16:31
Adam: ok w tym co zrobiles jest obliczone a i b a gdzie jest α jak to obliczyc? pomoglby z reszta
zadan ?
15 cze 16:31
Godzio:
Suma kątów w trójkącie jest 180 więc
90 + 30 + α = 180
α = 60 − myslalem ze to jest oczywiste
15 cze 16:33
Adam: no tak sory glupie pytanie ale reszty nie potrefie robic poroboje i nic a nic nie wychodzi
zwlaszcza z ta dwusieczna
15 cze 16:36
Godzio: ale masz wszystko dane wystarczy podstawic i obliczać rób po kolei żeby się nie pomylić
15 cze 16:38
Adam: cos54 = 0,8090 : 10
a = 0,0809
tle tyrko zrobilem i pewnie zle
15 cze 16:43
Godzio:
| | a | |
cos54 = |
| − tutaj dzielisz przez 10 czy mnożysz −− ? |
| | 10 | |
15 cze 16:45
Adam: dziele
15 cze 16:46
Godzio: no właśnie mnożysz ...
cos54 = 0,809
8,09 = a
15 cze 16:47
Godzio:
Takie rzeczy to się w podstawówce uczy chyba że żyjemy w innych czasach ?
15 cze 16:47
Adam: cos27 = 0,891
0,891 = ad /*d tak?
15 cze 16:52
Adam: no niestety ja chyba tak skoro grozi mi 1 a ja dalej nic nie umiem tego ucza nas dopiero teraz
w 1 klasaie sredniej
15 cze 16:53
Godzio: tak i teraz podziel przez 0,891
15 cze 16:56
Adam: ok tylko co d mam podzielic Godzio ja tego dalej nie rozumiem
15 cze 16:59
Godzio:
a już mamy obliczone
0,891 * d = a
15 cze 17:01
Adam: czyli tak
a = 8,09
d = 9,07
b= ? tego nie wiem i ta dwusieczna tez nie umiem obliczyc
15 cze 17:06