wielomiany
anka: hej
mam prosbe czy ktos pomoze?
mam problem z rozkladem wielomianow na czynniki.,
x3−13x−12
−3x4+2x2+1
(x2−3x)2−9x2
x4+324
x12−2x6+1
(x2+9)4−16x4
2x3−5x2−x+6
4x4−12x3+25x2−48x+36
bardzo prosila bym o wytlumaczenie .. sa jakies na to wzory czy cos?
15 cze 15:32
Godzio: wzorów nie ma, poprostu musisz dopasować, rozkłada się najczęściej wyraz środkowy tak żeby
pasował do innych
x3 − 13x − 12 = x3 − x − 12x − 12 = x(x2 − 1) − 12(x + 1) =
x(x−1)(x+1) − 12(x+1) = (x+1)( x(x−1) − 12) = (x+1)(x2 − x − 12) − tutaj normalnie
liczysz deltę i piszesz postać iloczynową
... = (x+1)(x−4)(x+3)
−3x4 + 2x2 + 1 ⇒ x2 = t i t ≥ 0
3t2 + 2t + 1 = 0 − policz deltę i pierwiastki pamiętając że t ≥ 0 a następnie wróć do
podstawienia
możesz też tak zrobić:
−3x4 − x2 + 3x2 + 1 = −X2(3x2 + 1) + (3x2+1) = (3x2 + 1)(1 − x2) − dokończ rozkładanie
(x2 − 3x)2 − 9x2 ⇒ zastosuj wzór skróconego mnożenia a2 − b2 = (a−b)(a+b)
− (3x)2
2x3 − 5x2 − x + 6 = x3 + x2 + x3 − x − 6x2 + 6 = x2(x+1) + x(x2 − 1) − 6(x2−1) =
(x+1)(x2 + x(x−1) − 6(x−1) ) = (x+1)(x2 +x2 − x − 6x + 6) = (x+1)(2x2 − 7x + 6) − delta
pierwiastki i postać iloczynowa
moge Ci jeszcze pomóc ostatnie tyle że powiedz czy napewno ma być
4x4 − 12x3 + 25x2
15 cze 15:50
anka: tak ostatnie wyglada jak napisalam
15 cze 15:57
anka: a moglbys jeszcze 4
15 cze 15:57
anka: i 6... nie mam pojecia jak sie za to zabrac
15 cze 15:58
mila: korzystamy z wzorów skróconego mnożenia ,grupujemy,wyciagamy przed nawias,dzielimy.Trzeba
pomyśleć.Nie masz pomysłu jak zrobić to próbuj dzielić korzystamy z tego,że jeżeli
wielomian ma pierwiastek np=2 to dzieli sie przez x−2.Dzielimy tak jak się dzieli pisemnie
liczby a pierwiastek znajdujemy w ten sposób,ze patrzymy przez jakie liczby dzieli sie
liczba,która nie ma x czyli u nas −12 ( −1 ,−2,−3 itd .. 2.3...12) teraz podstawia
się po kolei za x i gdy wynik=0 tzn ,że jest to pierwiastk
dla tego wielomianu pierwiastkiem jest −1 bo −13−13(−1)−12=−1+13−12=0
teraz dzielimy ( x3−13x−12):(x+1)=x2−x−12
x2−x−12 rozkładamy licząc Δ i pierwiastki
Δ=b2−4ac
Δ=1−4(−12)=49 x1=(−b+√Δ)/2a x2=(−b−√Δ/2a
x1=(1+7)/2=4 x2=(1−7)/2=−3
czyli nasz wielomian wyglada tak
(x+1)(x−4)(x=3)
oczywiście lepiej jeżeli wpadniesz na pomysł jak zrobic to szybciej
15 cze 16:01
paweł: −3x4 + 2x2 + 1 ⇒ x2 = t i t ≥ 0
3t2 + 2t + 1 = 0 − policz deltę i pierwiastki pamiętając że t ≥ 0 a następnie wróć do
podstawienia
a co jesli t sa na minusie, ok mam wrocic do podstawenia ale co to mi da?
15 cze 16:56