matematykaszkolna.pl
anetkaaaaa: jak rozwiązac rownanie; (x+5)(x2+x-20)(x2- 5)=0
16 gru 18:39
gaga: podobnie jak Ci napisałam w poprzednimemotikonka każde wyrażenie z nawiasu oddzielnie =0 x = - 5 w 2/ delta i x1 i x2 w trzecim x= 5 lub x = - 5 łacznie cbedziesz mieć pięć rozwiazań trzy juz Ci napisałam a nastepne dwa jak policzysz deltę powodzenia emotikonka napisz jakie Ci wyszły te pozostałe to sprawdzę i pochwalę emotikonka
16 gru 18:46
anetkaaaaa: ale mi nic nie wyszlo bo nie umie tego bo bylam w szpitalu przez mc a teraz to ciemna jestem:(
16 gru 18:57
gaga: dla równania kwadratowego obliczamy jego rozwiazania tak! ax2 +bx +c=0 --- to równanie kwadratowe więc widzisz że x2 +x - 20 =0 a=1 b= 1 c = - 20 Δ= b2 - 4*a*c = 1 - 4*1*(- 20)= 1 +80 = 81 Δ = 9 - b + Δ - b - Δ wzory na x1 = -------------- x2= ------------- 2*a 2*a czyli wstawiasz do wzorów a b i Δ czyli x1 =( - 1 +9)/2 x2 = ( -1 - 9)/2 x1 = 8/2 x2 = (-10)/2 x1 = 4 x2= - 5 i to są następne dwa rozwiazania musisz sie tych wzorów koniecznie nauczyć i zapamietać Bardzo Ci współczujeemotikonka chciałabym Ci pomóc ale cóż innego mogę przez internet emotikonka Czy juz doszłaś do zdrowia emotikonka to napewno nadrobisz materiał zaległy i dasz sobie radę!emotikonka życzę Ci przede wszystkim dużo,dużo zdrowia emotikonka Będą ferie świateczne to z pewnościa troszkę materiału nadrobisz emotikonka powodzenia emotikonka i jak cos to pisz postaramy sie pomóc emotikonkaemotikonka
16 gru 19:13