Oblicz całkę przez podstawienie
Paulina: całka wyglada tak ∫sinx √9−cosx dx
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu
15 cze 12:08
b.: podstaw t=9−cos x
15 cze 12:11
Paulina: czyli po podstawieniu bedzie wyglądała tak:
∫tdt
15 cze 12:15
b.: nie, bedzie √t zamiast t
15 cze 12:22
Paulina: czyli będzie ∫sinx
√t dt
15 cze 12:28
b.: napisz jak sie zmienia przy takim podstawieniu dx na dt
15 cze 12:32
Paulina: kurcze, nie mam pojecia.. bardzo prosze o pomoc
15 cze 12:34
b.: no to jesli podstawiamy t=f(x), to dt = f'(x) dx
w naszym przypadku:
f(x)=...
wiec
f'(x)=...
(dokoncz)
15 cze 12:35
Paulina: w naszym przypadku dt=sinxdx i co dalej
15 cze 12:40
b.: no wlasnie, wiec po przejsciu na t nie bedzie juz sin x pod calka, bo
sinx dx = dt
a √9−cos x=√t, czyli jaka calke dostaniemy?
15 cze 12:41
Paulina: czyli
√tdt
15 cze 12:49
b.: tak
15 cze 13:51