aniulkaaaaa: jak rozwiazac nierownosc;-2(x-3)2(x-1)5(x-1/2)3≥0
16 gru 18:27
gaga:
podziel obydwie str. przez (- 2)
otrzymasz
(x -3)
2(x - 1)
5(x - 1/2)
3 ≤ 0 bo zmiana zwrotu



miejsca zerowe to x = 3 x = 1 x = 1/2
zaznacz te miejsca na osi OX
rysujemy taka niby sinusoidkę przez te miejsca
zaczynajac od prawej str. od góry przez te miejsca
ale
pamietając że
jeżeli w nawias gdzie jest to miejsce
jest podniesiony do potęgi
parzystej czyli tutaj dla x = 3
to odbijamy się od tego miejsca i nie
przechodzimy na drugą str.
a jeżeli wykładnik
nieparzysty to przechodzimy przez to miejsce
na
drugą str, u nas dla x = 1 i x = 1/2
następnie wybierasz jako odp
wszystkie przedziały z pod osi OX bo nierówność ≤ 0
wraz z tymi miejscami czyli przedziały bedą
domknięte
napisz co ci wyszło dasz radę

to Ci sprawdzę ok?
16 gru 18:40
anetkaaaaa: nie wiem jak to narysowac:(
16 gru 18:44
gaga:
Noooo zaznaczasz po prawej str. na osi Ox
x= 3 dalej x= 1 i x= 1/2 to chyba wiesz jak

teraz od góry rysujesz taką niby jedną gałązkę paraboli
dochodzisz do osi tam gdzie x = 3
i nie przechodzisz przez 3 tylko wywijasz rys do gór i znowu wracasz do
x= 1 masz taką niby
górkę wiesz
teraz w 1 przechodzisz przez 1 pod oś i wywijasz do góry
przez x = 1/2 znowu masz ale taki
dołek pod osią
i orzechodzisz przez te 1/2 do góry przez oś ok?
masz takie wykrzywione
wu
dwie gałazki nad osia i jeden ą górke tez nad osia między (1,3)
i dołek pod osia miedzy (1/2, 1) widzisz już to

odp; podajesz z pod osi
czyli gdy x⊂ < 1/2, 1 > i tyle

napisz czy juz zrozumiałaś
16 gru 18:58
anetkaaaaa: dziekuje

a moge napisac jeszce jedno zadanie i bys mi spr

?
16 gru 19:04
anetkaaaaa: kurcze tylko nie mam zadnego przykladu
16 gru 19:08