666: sporzadzamy plakat w ksztalcie prostok o obwodzie rownym 2,4m> jakie powinny byc wymiary
w centymetrach tego plakatu aby jego pow byla najwieksza.
16 gru 18:22
gaga:
2a +2b= 240 bo 2,4 m = 240 cm
to
a+b= 120 → a= 120 - b gdzie b< 120 cm
P= a*b
P(b)= (120 - b)*b ---- to funkcja pola ze zmienną b
i mamy obliczyć jej maximum
czyli P(b)= - b2 +120b
pole jest max. dla b= ( -120)/( -2) = 60 cm
bo wiesz że xw = -b/2 ze wzoru dla f(x) funkcji kwadratowej
zatem b= 60 cm to a = 120 - 60 = 60 cm
Plakat ten będzie w kształcie kwadratu o boku 60cm
wówczas jego pole będzie maxymalne.
17 gru 13:51