shakiraaa: jak rozwiązać równanie:
a) -5x4+3x3+14x2=0
b)4x4-5x2+1=0
16 gru 18:20
adm: a) wyłącz wspólny czynnik x2 zostanie Ci funkcja kwadroatwa, odpal deltę i policz
miejsca zerowe
b) tzw. funkcja dwukwadratowa, użyj zmiennej pomocniczej, np. t, czyli piszesz t=x2, t≥0
i podstawiasz 4t2-5t+1=0 odpal deltę i wylicz t1, t2, sprawdź czy oba zgadzają
się z założeniem t≥0, jesli nie to napisz "sprzeczne", to co się zgadza rozpisz, tzn
napisz, że t=x2 i policz
jasne?
16 gru 18:26
adm: bo jak nie to spoko wytłumaczę jeszcze raz
16 gru 18:27
aniulkaaaaa: no wlasnie nie wiem jak to zrobic nadal:(
16 gru 18:34
adm:
a) x
2(-5x
2+3x+14)=0
x
2=0 Δ=9-4*(-5)*14=289
x
1=-3-17/-10=2
x
2=-1,4
jesli się nie machnęłam w liczeniu
16 gru 22:28
adm:
b) 4x4-5x2+1=0
t=x2, t≥0
4t2-5t+1=0
Δ=25-4*4=9
t1=0,25⇒x2=0,25⇒x=0,5 v x=-0,5
t2=1⇒x2=1⇒x=1 v x=-1
Odp: x∈{-1;-0,5;0,5;1}
16 gru 22:31
16 gru 23:05
errata:
poprawne rozwiązanie zad b)
x
2( -5x
2 +3x +14)= 0 <=> x=0 -- pierwiastek dwukrotny !
Δ=289
√Δ = 17
x= 2 x= -1,4
odp; x=0 -- dwukrotny x= 2 x = - 1,4
Tak ma wyglądać rozwiązanie

16 gru 23:11