shakiraaa: jak rozwiązac rownanie:
2x2-5x=3
1/2x-1/4x2=0
16 gru 18:17
gaga:
1/ 2x2 - 5x - 3 =0 oblicz Δ i x1 i x2
2/1/2 *x ( 1 - 1/2 *x)=0
czyli x = 0 lub - 1/2 * x = - 1 /:( - 1/2)
x = 2
odp x = 0 lub x = 2
16 gru 18:20
adm: 2x2-5x-3=0
Δ=25-4*2*(-3)=49
x1=-0,5
x2=3
jeśli się nie machnęłam
drugie analogicznie
1. Odpalasz deltę
2. Liczysz miejsca zerowe
jak coś nie jasne to pisz
16 gru 18:21
adm: gaga uprzedziłaś mnie o minutę

ale na szczęscie nie to samo robiłyśmy
16 gru 18:22
adm: bo Ty ten przykład to nie wiem skąd wzięłaś, nie ma czegoś takiego, źle sobie popatrzyłaś
przepisując
16 gru 18:23
aniulkaaaaa: a jak to sie robi adm

?
kurcze bo w szkole nie bylam i nie wiem:((
16 gru 18:30
adm: Sposób rozwiązania równania kwadratowego o wzorze ogólnym
ax2+bx+c=0
1. Liczysz Δ=b2-4*a*c (za a podkładasz współczynnik przy najwyższej potędze, za c wyraz
wolny, tak jak we wzorze ogólnym podanym wyżej)
2. Jeśli Δ>0 to, x1=-b-√Δ/2*a x2=-b+√Δ/2*a
Jeśli Δ=0 to x=-b/2a
Jeśli Δ<0 to brak rozwiązań
16 gru 22:34
potrzebujacy: Ppomozcie blagam. 2x kwadrat−5x−3=0
22 paź 12:08