xxdamianxx: to tak
przekontne prostokata maja dlugosc 20 cm i przecinaja sie pod katem 60 stopni.. oblicz
pole i obwod tego prostokata..
prosze o objasnienie po kroku
.
16 gru 17:46
gaga:
narysuj ten prostokat zaznacz kąt miedzy przekatnymi
i zobaczysz trójkatAB O
poprowadź wysokość w trójkacie ABO z punktu O do podstawy a
otrzymasz trójkat prostokątny
o wymiarach h= 1/2 *b
podstawa trójkata wynosi 1/2 * a
kąt przy A = 60o bo kat przy O połowa 60o = 30o
teraz z funkcji tryg. obliczamy a i b
1/2 *b 1/2 * a
--------- = sin 60o ------------ = cos 60o
10 10
czyli b = 10√3 cm a = 10 cm
P= a*b = 100*√3 Ob= 2a + 2b = 20 + 20 √3
Ob= 20( 1 +√3) cm2
16 gru 17:57
xxdamianxx: b = 10√3 cm------------ w jaki sposob ci to wyszlo
16 gru 18:11
xxdamianxx: Ob= 20( 1 +√3) cm2
a czemu ob-- wynosi Ob= 20( 1 +√3) cm2
a nie 40 √3
16 gru 18:13
gaga:
Wyjaśnienie !
b= 10
√3 bo sin60
o= (1/2) *
√3
czyli
( 1/2) *b = 10 * (1/2)*
√3 I *2
b= 10
√3 -- wiesz już ?
Ob= 20 +20
√3 -- tych wyrazów dodawać nie można


!
Ob= 20(1 +
√3 ) --- tylko 20 wyłaczyć przed nawias ! ok?
17 gru 13:33