moniczkaA: Z drutu dlugosci 2 m chcemy zbudowac model prostopadloscianu, ktorego postawa jets
kwadratem. Jakoe wymiary powinien meic ten prostopadloscian, aby jego pole powierzchni
bylo najwieksze
16 gru 16:37
Basia:
wymiary prostopadłościanu to a,a,b
suma długości krawędzi to 8a+4b czyli
8a+4b=20 /:4
2a+b=5
b=5-2a
P=2a2+4ab=2a2+4a(5-2a)=2a2+20a-8a2=-6a2+20a=-2a(3a-10)
i musisz znaleźć maksimum tej funkcji (wierzchołek paraboli, odcieta to amax)
a potem wyliczyć bmax
powodzenia
16 gru 17:08
Basia: oj przepraszam nie 20 tylko 2 albo 200 (w cm)
niewiele to zmienia ale musisz poprawić
16 gru 17:09