rownania kwadratowe
anka: czy ktoś wytlumaczy mi jak to rozwiazac
|x−x
2−1|=|2x−3−x
2|
|x
2=2x|−|2−x|=|x
2−x|
w tym drugim pomyslalam ze mozna by wyciagnac |x| przed modul zarowno po prawej i po lewej
stronie ale nie wiem co to da.

ogolnie w pierwszym tak myslalam rospisac na 4 przypadki ale
delta wychodzi i z 1 i z 2 ujemna...
12 cze 22:36
Eta:
1) jeżeli delta jest ujemna , to brak miejsc zerowych
obydwie parabole są skierowane ramionami do dołu
zatem obydwie funkcje pod tymi modułami osiagaja tylko wartości ujemne dla x€R
opuszczajac moduły ..... zmieniamy znaki wyrażeń pod modułem
zatem
−x +x2 +1= −2x +3 +x2
dokończ .....
12 cze 22:48
anka: wychodzi 2
12 cze 22:50
anka: dzieki. kurcze musze chyba wybrac sie na jakies korki bo widze ze mam spore braki.
12 cze 22:51
anka: a w tym drugim ?
12 cze 22:52
anka: wymyslilam zeby zrobic cos takiego...zaraz napisze
12 cze 22:53
morfepl: w drugim sprawa jest już bardziej skomplikowana bo w 1) jest dodatnie i ujemne 2)dodatnie i
ujemne 3) tak samo
12 cze 22:54
anka: |x|*|−(2−x)|−|2−x|=|x|*|x−1|
|2−x|(|x|−1)=|x|*|x−1|
12 cze 22:54
Eta:
podstaw za x= 2 do równania
sprawdź ...... upewnisz się co do poprawności tego wyniku
12 cze 22:54
anka: |x2+2x|−|2−x|=|x2−x|
12 cze 22:55
anka: do Eta.

sprawdziłam wszystko jest ok
12 cze 22:56
anka: : |x|*|−(2−x)|−|2−x|=|x|*|x−1|
|2−x|(|x|−1)=|x|*|x−1|
czy to wogole cos daje? czy trzeba obrac inny, skuteczniejszy sposob?
12 cze 22:59
morfepl: najlepiej to chyba się babrać po kolei z każdym modułem osobno więc
x2+2x≥0 ∨ x2+2x<0
2−x≥0 ∨ 2−x<0
x2−x≥0 ∨ x2−x<0
w każdym razie trochę roboty z tym jest
12 cze 23:05
anka: w kazdym badz razie rozwiazac trzeba

okej biore sie
12 cze 23:07
morfepl:
1 2 3
|x
2+2x|−|2−x|=|x
2−x|
1)
√Δ=2
więc gdy pod modułem jest dodatni to
x≤−2 ∨ x≥0
gdy ujemne
−2<x<0
2) 2−x≥0 ∨ 2−x<0
dodatnie
x≤2
ujemne
x>2
3)
√Δ=1
dodatnie
x≤0 ∨ x≥1
ujemne
0<x<1
teraz tylko wszystkie możliwości musisz sprawdzić powodzenia i cierpliwości
12 cze 23:21