Funkcje
Agnieszka: zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej oraz naszkicuj wykres funkcji
f(x)= x2−x−12
12 cze 22:13
12 cze 22:18
Agnieszka: tak zrobiłam wg tej stronki, tylko niewiem jak narysować teraz wykres.napisałabym tu zadanie.
Sprawdziłbyś ?
12 cze 22:19
Mateusz: Żeby narysowac wykres funkcji kwadratowej mozesz zrobic to na dwa sposoby I sposob tabelka
bierzesz pare punktów tak ze 6 bo to parabola ma byc no i liczysz II sposob to policzenie
delty miejsc zerowych o ile są bo to jak wiesz zalezy od znaku delty no i potem policzenie
wspołrzednych wierzchołka paraboli i masz 3 punkty z ktorych mozesz poprowadzic parabolke
12 cze 22:23
Mateusz: jezeli masz zapisane te postacie funkcji to jak chcesz to napisz je tu a sprawdze czy dobrze
tak własciwie to jak sprowadziłas te funkcje do postaci kanonicznej i iloczynowej to od razu
rysujesz wykres drugim sposobem czyli zaznaczasz te 3 punkty bo ta funkcja ma akurat dwa
miejsca zerowe no i wspołrzedne wierzchołka
12 cze 22:27
Agnieszka: f(x)=x
2−x−12
a=1 b=−1 c=−12
Δ=b
2−4ac
Δ(−1)
2−4*1*(−12)
Δ1−(−48)
Δ=
√48
Δ=7
postać kanoniczna
| | −b | | −(−4) | | 4 | |
p= |
| p= |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −Δ | | −7 | | −7 | |
q= |
| q= |
| = |
| =1,75 |
| | 4a | | 4*1 | | 4 | |
y= a(x−p)
2 =q
y=1(x−2)
2 + 1,75
y=(x−2)
2+1,75
mam do tego momentu dobrze ?
12 cze 22:32
morfepl: masz błąd przy obliczaniu p, jak sama napisałaś b=−1 a nie −4
12 cze 22:37
Mateusz: | | −b | |
no prawie dobrze sama napisałas b = −1 no i dobrze tylko do wzoru |
| podstaw −b skąd ta |
| | 2a | |
| | −(−1) | | 1 | |
czworka   pewnie przez pomyłke p = |
| = |
|
|
| | 2*1 | | 2 | |
| | −49 | | 1 | |
q = |
| = −12 |
| w tym wzorze za Δ nie podstawiamy √Δ tylko samą Δ a no i Δ = 49 a |
| | 4 | | 4 | |
nie 48 ale to tez pewnie mały błądzik ci sie trafił no i teraz podstaw do wzoru na postac
kanoniczną te liczby i zapisz co ci wyjdzie
12 cze 22:38
morfepl: w √Δ powinno być √49
a dodatkowo podstawia się do q samą Δ a nie √Δ
12 cze 22:39
Agnieszka: | | −b | | −(−1) | | 1 | |
p= |
| p= |
| p= |
| |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
12 cze 22:48
Mateusz: No tylko zdecyduj sie czy ma byc ostatecznie − czy + przy q
12 cze 22:52
Agnieszka: no moim zdaniem MINUS
12 cze 22:52
Agnieszka: potem mam postac iloczynową :
tak samo tylko wzór z minusem i wyjdzie dodatnie 4 ?
I potem..
y=a(x−x1)(x−x2)
y=1(x−(−4)(x−4)
y=(x+4)(x−4)
12 cze 22:55
Mateusz: no −
x
1 zle −(−1) = 1−7 = −6
12 cze 23:00
Mateusz: postac iloczynowa (x−(−3))(x−4) ostatecznie (x+3)(x−4)
12 cze 23:03
Agnieszka: −1−7 bo b =−1
12 cze 23:16
Mateusz: no a we wzorze tez mamy −b−√Δ itd
12 cze 23:20